Välj rätt ridkläder

Många tror att ridsport handlar om att sätta sig på en hästrygg och därefter utföra vissa manövrar tillsammans med hästen i fråga. En sport som inte kräver så mycket mer än ett samspel med den häst man rider. Där har man fel - man måste se sporten ur en mer materiellt perspektiv också och detta för att göra upplevelsen både säkrare och roligare.

ridkläder

Rätt ridkläder gör helt enkelt allting mycket roligare och förbättrar resultaten avsevärt - samtidigt som de kan förhindra skada om olyckan skulle vara framme. När man säger ridkläder - vad är det då man menar? Låt oss gå igenom några saker som definitivt bör inhandlas innan du kliver upp i sadeln:

Dessa ridkläder behöver du

  • Hjälm. En självklarhet som knappast behöver förklaras närmare. En ridhjälm används av alla - från proffs till glada amatörer - och skyddar vid fallolyckor. Tänk på att den ridhjälm du väljer ska ha säkerhetsmärkning och att den sitter bra och bekvämt på huvudet.
  • Ridskor/ridstövlar: Vad man väljer handlar mest om tycke och smak. Stövlar har högre skaft medan skor har lägre sådana. Båda ger skydd mot både väder och vind och finns i olika material. Ett bra tips är att tänka komfortabelt. Ta dig tid att prova ut rätts kor utifrån hur dina fötter ser ut.
  • Ridbyxor: Ridbyxor är förstärkta - antingen vid knän eller vid låren - och gör att du får en komfortabel ritt utan vare sig skav- eller klämskador. Ett måste!
  • Handskar: Ridhandskar ger dig ett skydd - både vid ridningen och vid skötsel. Utan handskar finns en uppenbar risk att man bränner sig på grimskaftet som en följd av friktion. Tänk på att välja en handske som sitter bra och som möjliggör rörelse.
  • Sporrar och spön Man använder sig av sporrar och spön i syfte att ge hästen tydligare instruktioner - det handlar definitivt inte om att bestraffa den häst man rider och det är väldigt viktigt att man är fullt införstådd i den skillnaden.
11 jun 2019