Hur ska man tänka gällande barnmöbler?

Först och främst - behöver man verkligen barnmöbler? är inte det ett onödigt påfund som inte fyller någon egentlig funktion? Det är klart att man gör. Barnmöbler fyller många funktioner och det handlar om mer än att bara köpa möbler i en mindre storlek. Faktum är att riktiga barnmöbler kan påverka barnet i rätt riktning och skapa lugn, harmoni och en äventyrslusta i det egna rummet.

För, det handlar om barnets rum och det handlar om att barnet är den person som ska trivas. Att då ställa in en massa avlagda möbler som är avsedda för vuxna gör dels att barnet inte känner trivsel och dels så kan det också vara farligt. Tänk på att en vanlig stol, en vanlig fåtölj eller en vanlig sänk kan vara högre och att de inte är anpassade för barnens rörelser, lekar eller för deras vanliga behov - exempelvis då de ska göra sina läxor, pyssla eller bara läsa en bok. Det måste man tänka på.

Barnet ska trivas i sitt rum

Den andra punkten är lättare att förklara. Skapar man en plats för barnet och enbart för barnet så kommer också rummet att vara en trygg plats och ett utrymme där barnet känner att det verkligen är hens eget; det skapar i sin tur mer självständighet och, inte att förglömma, lite mer tid över för er som föräldrar också.

Barnmöbler är definitivt något som behövs och lyckligtvis så behöver man inte leta speciellt länge för att hitta det man söker - oavsett om det handlar om skrivbord, stolar, fåtöljer, hyllor, mattor eller någonting annat: barnmöbler finns i alla stilar, färger och former. Det är således en smal sak att hitta en röd tråd som löper från barnrummet till hemmets övriga inredning. Frågan är om man vill det?

Låt barnet välja egna barnmöbler

Vi ställde frågan ovan med ett tydligt syfte. Vi anser nämligen att många föräldrar glömmer bort det viktigaste då man inreder i barnets rum - nämligen barnets egna vilja. Det genomsyrar allt från färgval, tapeter, golv och vidare till barnmöbler. I många fall kan man inte tro att rummet i fråga faktiskt är skapat för ett barn, där kan man snarare tro att rummet finns enbart för att visa upp för andra eller för att möjligen få en chans till ett mittuppslag i en inredningstidning.

Vårt råd: låt barnet välja sina egna barnmöbler och hjälpa till att inreda rummet i övrigt. Det behöver inte bli så tokigt som många föräldrar förutsätter. Visst, räkna med lite starkare färger och några oortodoxa lösningar i övrigt, men återigen: vem är det egentligen som ska tillbringa sina dagar i rummet? Låt ditt barn vara med!

10 Jan 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)