Smidigt att fakturera utan företag

Vi går mot en tid då allt fler, så att säga, blir sin egen dräng. Fler och fler personer drar nytta av sina kvaliteter och personliga - och professionella - kunskaper i syfte att tjäna pengar. Skillnaden nu mot för hur det var för några år sedan - och fortfarande är i många fall är att man tjänar dessa pengar utan att driva ett företag i en klassisk mening. Istället fakturerar man utan företag, men i sitt eget personnummer och låter en tredje part vara den som ombesörjer allt det administrativa.

Det här är framtiden och vi befinner oss mitt uppe i den. Många företag drar sig för att anställa och man ser hellre att de som gör uppdragen gör detta som frilansare. Genom detta slipper man betala ut pension, man slipper arbetsgivaravgifter och man kan komma runt en massa regler som måste följas vid nyanställningar.

Istället så anlitar man en frilansare som sköter uppdragen och som själv får se till att sköta faktureringen; något som alltså numera är fullt möjligt att göra även om frilansaren i fråga inte registrerat ett företag hos Skatteverket. Vi skulle säga att det handlar om en ren vinst för båda parter. Att fakturera utan företag är en klassisk win-win som ger ett mervärde på så många olika sätt och nivåer.

Fördelar med att fakturera utan företag

Vi kan räkna upp några av de punkter som vi anser stärka vår tes om att det skapar ett mervärde att fakturera utan företag. Punkterna kommer dels att visa fördelarna för företagen som väljer att anlita en frilansare/konsult och dels också fördelarna för frilansaren i fråga. Håll till godo:

  • Snabb process. Ett företag behöver inte kalla in en massa folk till intervjuer och annat. Man kan testa olika personer i en mindre skala. Finns det en frilansare som håller måttet så kör man vidare med denne. Det ger en effektivare arbetsgång.
  • Lägre kostnader. Ingen semesterersättning, ingen pensionsinbetalning, ingen övertid (om inte detta anges på fakturan och är väl förankrat), ingen arbetsgivaravgift och så vidare. Ett företag blir lite mindre rund om magen och kan styra sina kostnader på ett bättre sätt.
  • Enkel väg att testa sina vingar. Genom att fakturera utan företag så kan man testa på och se om den idé man har håller. Får man in uppdrag, finns det en efterfrågan och känner man att det är roligt? Tidigare var man tvungen att registrera sig - mot en avgift - och man var tvungen att sköta en massa bokföring. Genom att fakturera utan företag så betalas all skatt in direkt, man slipper föra bok och man kan fullt ut koncentrera sig på att få jobbet gjort. Vi ska även tillägga att det går att betala in semesterersättning och pension genom det företag man fakturerar från också. Det bör man göra, enligt oss.
  • Billigt. Det handlar inte om några större summor. Säg att en normal avgift ligger på mellan 5-10% av fakturans summa och vi närmar oss verkligheten. Om du känner att det finns en efterfrågan så kan du alltid registrera en enskild firma i efterhand, men precis i startblocken så är den här lösningen så optimal som det bara kan bli.
13 Jan 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)